Nu a asteptat cu sufletul la gura sa citeasca acele lecturi suplimentare clasa 2 date de doamna invatatoare insa, Bianca, este in cele din urma un copil sarguincios. Cu putin ajutor si un gram de motivare din partea noastra, am finalizat in timp record temele de vacanta.
Cand primesti lecturi suplimentare clasa 2, ai impresia ca ele sunt de fapt optionale, insa, nimic mai fals. Ceea ce doamna da suplimentar in vacanta nu e niciodata optional :). Am considerat ca e important sa ii insuflu din nou dorinta de a citi, ceea ce in clasa 1 era destul de aprinsa. Acum insa a dat-o cu totul peste cap si programul de antrenament, stresul competitiilor si dorinta de a simti ca e intr-adevar vacanta.
Activitatea pe blog a avut si ea de suferit! Efectiv m-am chinuit sa respect un program de cateva postari minime dar nu am reusit defel. In iunie am avut Campionatele Nationale Individuale la Bucuresti care au tinut aproape 5 zile, in iulie, Bianca a fost copil de mingi la BCR Iasi Open si am stat cu toata familia o saptamana in Iasi, iar apoi in august am avut mai multe evenimente personale care nu au putut fi amanate. Asa ca iata, in luna lui septembrie, atunci cand trebuiau sa ia amploare majoritatea planurilor mele, ma intorc prematur la munca datorita unei oferte pe care nu o puteam refuza.
Revenind la aceste lecturi suplimentare clasa 2, putem spune ca au fost foarte diverse. Am inceput cu “Frunza” de Emil Garleanu, o poveste trista despre ciclul de viata al unei frunze. O poveste pe atat de simpla pe cat este de profunda, de doar cateva pagini frumos ilustrate. Eu sunt mai sensibila dupa nastere, asa ca am acumulat cateva lacrimi in coltul ochiului dar Bianca a fost mai mult contrariata ca nu e actiune in poveste.
Am trecut apoi a I.L. Caragiale care ne-a incantat cu situatii amuzante, incalcite si socante in cele doua schite “Vizita” si “Dl Goe”. Se cere un pic mai multa atentie la citit datorita stilului specific epocii si un pic mai multe lamuriri in intelegerea dialogului. Cele doua schite pot soca orice copil datorita “cuminteniei” teribile si a lipsei de educatie, bun simt si spirit al ridicolului afisate de personajelor principale. Mai mult, Bianca a fost socata sa afle ca pe atunci copiilor de 8 ani le era incurajat fumatul.
Dupa doua povesti atat de diferite am trecut la “Basme” de Petre Ispirescu care ne-au pus capac. Folosirea arhaismelor, regionalismelor si a diferitelor expresii vechi a necesitat o suplimentare cu lamuriri din partea mea. “Sarea in bucate” si “Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” au fost pe lista noastra de lecturi suplimentare clasa 2 si nu ne-am indepartat (Doamne fereste!) de lista ca nu cumva sa citim un basm in plus, de placere.
Am trecut apoi in alta zona, a stilului mai lejer de scriere si mai usor de inteles al Fratilor Grimm. “Basme” de Fratii Grimm ne-a incantat cu povestea broscoiului fermecat care s-a transformat in print. Desi stia povestea, vazuse si desenele animate, Bianca a citit-o cu mare drag si am simtit ca parca incepe sa ii placa sa citeasca si mi-a reconfirmat ca intelege ceea ce citeste.
Si pentru ca sunt o mama terorista, pe langa temele de vacanta, i-am indus Biancai ideea ca trebuie sa terminam de lucrat si acest “Caiet de vacanta. Matematica si explorarea mediului” de la Editura Gama. Desi in trecut am mai avut caiete de lucru, acesta mi se pare cel mai complet, cel putin pentru clasa a 2-a. Are foi groase asa ca dupa 5 pagini ai impresia ca ai facut deja un sfert de caiet. Imbinarea dintre matematica si explorarea mediului a fost echilibrata iar exercitiile lucrate au fost prezentate intr-o forma neplictisitoare. Recomandam cu mare drag! Sunt curioasa ce privire va avea cand va constata ca e singura din clasa care are acest caiet si de fapt nu era dat de doamna invatatoare 🙂
Cam in asta a constat munca din vacanta si lista cu lecturi suplimentare clasa 2. Am mai avut o carte de vacanta de la Editura Arthur, “Cei cinci faimosi” pe care am citit-o ultima pentru ca era cea mai voluminoasa dar si cea mai frumoasa dintre toate cartile de aventura citite pana acum.
O zi minunata dragi parinti!
XOXO
ce bine ar fi fost sa fi avut si generatia mea acces la atatea carticele minunate si la caiete de lucru asa de atractive! Totusi, povestilea alea clasice care ne-au crescut pe noi, parca raman cele mai frumoase. Sau mi se pare mie?