Un ansamblu de carti copii 10 ani pe care fiica mea le-a adorat sunt cele de mai jos. Cu ajutorul ei, descopar aventuri si personaje care fac subiectul unor noi discutii intre noi!
Atunci cand am trecut la etapa de carti copii 10 ani, nu am stiut cand a trecut timpul atat de repede. Cand copila mea, de la alegerea unor carti cate te fac sa visezi frumos sau a unui mozaic de lipit a trecut la carti cu peste 300 de pagini si fara ilustratii? Cand a trecut timpul astfel incat micuta domnisoara incantata de Elsa si Frozen sa se transforme intr-o candidata valida la lotul national de fete de 10 ani la tenis de camp? Nici eu nu stiu, dar stiu ca tare imi place colaborarea cu Libris pe care o am de aproape 8 ani de zile!
De 8 ani de zile Libris ne educa, ne amuza si ne distreaza in egala masura cu fiecare colet primit. Chiar daca pentru o generatie deja am trecut la carti copii de 10 ani, o noua generatie vine din urma si o ia de la capat cu Lego, jucarii si carti write and wipe pentru a invata primele semne grafice si cum se tine un marker in mana.
In ultimul colet de la Libris am primit niste carti copii 10 ani pe care Bianca le-a citit foarte repede in vacanta de Craciun, mai greu de mine pana m-am miscat cu articolul din cauza unor situatii conflictuale la locul de munca. In curand, un articol si pe tema asta :)!
Prima carte a fost cea mai usor de parcurs: “Maia si unicornul ei“, de Dana Simpson. O carta de benzi desenate, pentru fete, as crede ca pentru Bianca putin prea girly si putin prea copilareasca, din ce mi-a povestit ea, insa nu a zis ca nu i-a placut. Ca sa intelegeti de ce spun asta, Bianca e un copil destul de matur pentru varsta de 10 ani, probabil ca sportul a schimbat-o in acest sens si a responsabilizat-o, fortand-o, cumva, sa fie asumata in decizii si sa isi acorde increderea necesara de a lua propriile decizii atunci cand este pe terenul de tenis. Nu insemna totusi ca nu a fost o carte binevenita, asa ca o relaxare cu putin umor, chiar daca in realitate unicornii nu exista!
Voi credeti in unicorni? Maia crede. N-are de ales. Intr-o zi a aruncat cu pietre pe apa unui iaz si a lovit un unicorn in cap. Oricat de imposibil ar parea, de atunci Maia si unicornul pe nume Musetica Nasuc Divin sunt cele mai bune prietene.
Urmariti-o pe Maia in timp ce, ajutata de Musetica, face fata incercarilor obisnuite ale copilariei (colegi rautaciosi, ora de sport, lectii de pian), dar si unora destul de neobisnuite (par magic, dragoni care scot dulciuri pe nas si legendarul Scut al Plictisului). Un lucru e clar: alaturi de cele doua prietene, fiecare zi e magica!
A doua carte a fost aleasa datorita autorului, David Wallians, de care Bianca s-a indragostit pur si simplu de cand a descoperit “Matusica ingrozitoare” sau “Bunicuta hotomana”. Denumita “Baiatul cu rochie“, este vorba despre un baietel care sufera dupa despartirea parintilor sai, care cerseste iubire din partea tatalui si al fratelui mai mare dar nu primeste. In dorul mamei sale si al celei mai frumoase amintiri pe care o avea cu ea, imbracata cu o rochie de vara vaporoasa, baiatul dezvolta o pasiune pentru moda.
Pasiunea lui il apropie de cea mai populara fata din scoala, care il imbraca in rochie, il machiaza si il ajuta sa fie pentru o zi o fata. Acest lucru este descoperit si baiatul este exmatriculat de la scoala, fiindu-i interzis sa participe la cel mai important meci de fotbal al echipei sale. Fara el, echipa nu avea nicio sansa. In semn de solidaritate, colegii sai decid sa poarte toti fuste si rochii si sa castige meciul, invitandu-l si pe el sa joace. Baiatul nu este reprimit la scoala in ciuda succesului rasunator si al sustinerii tatalui sau, pana nu descopera ca insusi directorul scolii are o placere ascunsa de a se deghiza in femeie in fiecare duminica. Cu putin santaj, baiatul reintra la scoala unde joaca fostbal si isi cultiva pasiunea pentru moda in acelasi timp. O carte buna de citit, despre acceptarea diferentelor dintre noi.
O ultima carte din pachet a constat in “Pisica neagra si alte povestiri de groaza” de Edgar Allan Poe pe care Bianca a ales-o de pe site dupa ce a rasfoit-o in biblioteca. A citit-o greu, nu a inteles mare lucru, limbajul usor arhaic nu a ajutat in intelegerea textului iar ilustratiile sunt, dupa cum zice si titlul, “de groaza”. Cartea contine 4 povestiri, una mai infricosatoare decat alta, insa nu ma asteptam la altceva de la Edgar Allan Poe. Multe cuvinte nu ar fi de zis, decat ca nu am considerat ca ar fi potrivita pentru varsta de 10 ani, cel putin nu din prisma ilustratiilor infricosatoare.
Dupa cum am promis in articolul anterior, voi incerca sa satisfac atata dorintele generatiei din urma, cu recenzii dedicate parintilor cu copii mici cat si parintilor cu copii de peste 10 ani.
Pana data viitoare, va imbratisez cu drag!
XOXO