Flori, fete si baieti – Atlasul botanic al emotiilor. Jocuri vechi, reinventate!

jocuri vechi“Flori, fete si baieti” este unul dintre acele jocuri vechi cu care ne ocupam timpul in spatele blocului cand eram si noi, demult, copii. Reinventat de Titia, jocul se diferentieaza totusi de varianta initiala prin faptul ca poate fi jucat in mai multe feluri aducand totodata o mai buna cunoastere asupra emotiilor si a florilor!

Copilaria noastra a fost diferita de cea a copiilor nostri si este un fapt de necontestat ca cea a nepotilor nostri va fi diferita decat cea a parintilor lor. O varianta prin care putem aduce o doza din copilaria noastra in prezent este sa jucam jocurile de atunci. Jocuri vechi si depasite ar spune unii si, asa s-ar mai pierde o bucatica dintr-o generatie. Jocuri vechi, dar reinventate ar spune cei de la Titia care, se pare ca, si-au creat un scop in a sterge praful de pe jocurile vechi si de a le “imbraca” in tinute noi, elegante si actuale.

Flori, fete si baieti” este un joc ce aprofundeaza cunoasterea emotiilor dar si a florilor si contine 32 de cartonase cu fetite, 32 de cartonase cu baieti (ambele reprezentand emotii) si o carte de 80 de pagini ce contine descrierea florilor dar si mini-povesti.jocuri vechi

Cei de la Titia au reusit sa asocieze o emotie cu reprezentarea ei grafica, apoi, au asociat-o cu o floare si au si explicat de ce au facut asta. La Floarea Soarelui, de exemplu, au pus ca emotie fericirea. Floarea este completata de doua carti: cea a unei fetite fericite si cea a unui baietel fericit. Floarea Soarelui este atat de fericita cand vede Soarele incat il urmareste toata ziua, fenomen denumit Heliotropism. Carticica ne aduce aminte ca fericirea este in lucrurile simple si ca e destul sa avem jucaria preferata sau cel mai bun prieten ca sa fim fericiti si pentru a trai in Imparatia Gandurilor Bune!

Alte asocieri facute de atlasul botanic al emotiilor ar fi: blandete=macul alb, creativitate=floarea papagal, curaj=floarea de colt, energie=floarea de salcam, harnicia=orhideea si istetimea cu irisul.  Jocul se doreste a fi un joc complet prin care se stimuleaza creativitatea si bunul gust prin studierea ilustratiilor foarte realiste, posta de lectura si gandirea nonconformista prin studierea legaturii dintre emotii si plante.

Jocul poate fi jucat inca de la 2 ani sub forma de puzzle, punand copilul sa gaseasca cealalta jumatate a florii sau cealalta reprezentare a unei emotii (afisata de fetita sau baiat). Varianta cea mai usoara este cea de asociere a celor doua jumatati a plantelor.

Incepand cu 3 ani se poate juca impreuna cu parintele ca si joc cooperativ. La fiecare floare asociata se poate discuta despre emotia redata si se poate citi despre planta. Totodata, aici se poate si mima emotia, ducand in zona unui joc de mima ceea ce va fi foarte amuzant pentru copiii putin mai marisori. Astfel, partenerul de joaca trebuie sa ghiceasca despre ce emotie este vorba.jocuri vechi

Pentru copiii mai mari, jocul de memorie este cel mai potrivit. Se impart cartile in doua grupuri (fete si baieti) sau, pentru un grad de dificultate mai mare se pot pune in acelasi teanc. Se trag cate doua carti si se urmareste formarea intregii flori. Daca nu se potrivesc atunci cartile se pun inapoi cu fata copiilor in sus si se incearca pana se formeaza toate florile. La formarea imaginii complete a florilor se poate citi din carte despre acceasta.

Mi-a placut foarte mult asocierea dintre flori si emotii, asociere pe care eu poate nu as fi stiut sa o fac. Nici nu e de mirare ca la acest proiect au lucrat 6 oameni un an de zile! Desi e putin cam indepartat de varianta initiala a jocului, “Flori, fete si baieti” este unul dintre acele jocuri vechi pe care le joci cu drag intr-o zi dedicata familiei, in tihna, in care reluati jocuri vechi si creati amintiri cu altele noi, timp de conectare, de cooperare si nu de intrecere.

Jocul poate fi comandat de pe Titia, poate fi solicitata impachetarea cadou daca doriti sa il trimiteti direct la sarbatorit. In plus, poti citi deja pe blog recenziile pentru harta Romaniei si alte jocuri educative (Calendarul Altfel) pentru a alege cel mai potrivit cadou pentru copilasii din viata voastra!

O zi plina de parfum de flori colorate!

OXO

Leave a Reply